Tuesday, 9 August 2011

Buah Melaka pula...

Salam

Bersiaran lagi tentang juadah kegemaran suami ketika berbuka. Hari ini sy berkesempatan membuat kuih buah melaka @ kata suami 'onde-onde'. Kuih ini juga adalah kuih wajib bagi suami ketika Ramadhan, setiap hari pasti akan dibelinya. Daripada asyik membeli, lebih baik buat sendiri. Selain dapat berjimat, boleh dimakan sepuas-puasnya (itu yang penting!).

Resepinya memang mudah. Sy masih ingat lagi resepi ini sy belajar ketika di bangku sekolah rendah semasa aktiviti ko-kurikulum. Cuma campurkan tepung pulut dengan air daun pandan yang dikisar (atau pewarna hijau - tapi ibu sy tidak galakkan penggunaan pewarna) sehingga menjadi doh. Kemudian cubit sedikit dan bulatkan. Masukkan gula melaka di tengahnya dan rebus. Apabila buah melaka sudah timbul, maka itu petandanya sudah masak. Angkat dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan sedikit garam. Mudah dan senang!

Tadaaaaaa! Dah siap.




Suami tersenyum di tepi dapur melihat sy menyediakan kuih kegemarannya, hehe =).

Em, esok nak buat kuih apa pula ye?

No comments:

Total Pageviews