Monday, 18 February 2013

It's FINAL SEMESTER!

Assalamualaikum

Alhamdulillah 'ala kulli hal.

Sy kini secara rasminya telah berada di semester terakhir pengajian! Semakin hampir ke garisan penamat. Semakin hampir menggenapkan usia tiga tahun berkelana di Pulau Mutiara. Cuma tinggal kurang lebih tiga hingga empat bulan sahaja lagi. Fuuhhhh....

Alhamdulillah, keputusan peperiksaan bagi semester lepas adalah yang terbaik sepanjang pengajian. Semoga kecemerlangan ini dapat diteruskan untuk semester terakhir ini. Semangat Mursyidah! (",)

Kenangan di semester lepas, moga terus cemerlang dunia dan akhirat >>>

Dr. Uyen's class

Three of us~
 
Group presentation
  
International Social Work Conference 2012

Social Work USM ^We Help, We Care^

Bersemangat untuk memulakan kelas pada esok hari!
Semoga Allah permudahkan segala urusan.
Bittaufiq wannajah.
 Aamin aamin Ya Rabbal 'alamin.

Friday, 8 February 2013

Jelajah > Pesta Pulau Pinang

Assalam

Menyambung lagi catatan siri penjelajahan. Kali ini, sy ingin bercerita pula tentang Pesta Pulau Pinang. Untuk makluman semua, Pesta Pulau Piang adalah ekspo perdagangan yang diadakan setiap tahun di Tapak Pesta di Sungai Nibong, Pulau Pinang. Ekspo perdagangan ini diadakan sepanjang bulan Disember dan telah diadakan setiap tahun sejak lewat 1960-an lagi.

2010

Uniknya, pesta ini mempunyai tapaknya sendiri dan hanya dibuka selama sebulan sahaja bagi setiap tahun. Selebihnya, tapak ini akan ditutup selama hampir 11 bulan dan tidak dibuka untuk apa-apa program sekali pun. Tapak pesta ini terletak betul-betul bersebelahan dengan Stesen Bas Sg. Nibong dan hanya mengambil masa 5-10 minit perjalanan dari USM.

2011

Mini I-City

Makan dulu~

Naik kuda!

Kedai

Karpet, tikar, murah murah...

Menjejaki tahun terakhir (tahun ke-3) di Pulau Mutiara, maka sy telah pun menjejakkan kaki ke sini lebih dari 3 kali kerana biasanya, sy akan pergi dua kali bagi setiap tahun. Pergi sekali di awal bulan sekadar untuk window shopping dan berjalan-jalan, kemudian akan pergi sekali lagi di akhir bulan untuk membeli barangan yang ditawarkan pada harga lelong, haha..

2012

 
Taman Mini (Mini I-City)

Pesta Walk - deretan gerai di bawah khemah

Replika Feri

Kedai

Model cilik~

Kids Zone~

Terima Kasih & Jumpa Lagi!

Pesta ini umumnya mempunyai deretan kedai yang menjual pelbagai barangan seperti beg, baju, barang permainan, karpet, makanan dan lain-lain. Selain itu, terdapat juga Taman Mini, Persembahan Budaya di pentas utama, Replika Rumah Negeri, Rumah Kraftangan, Rumah Lebah, Fun Fair, Kids Zone dan pelbagai aktiviti lain untuk menarik minat pengunjung. Pesta Pulau Pinang turut menyediakan kemudahan surau, medan selera dan tandas awam untuk kemudahan para pengunjung.

Bayaran masuk :
Dewasa : RM 3.00
Kanak-kanak : RM 1.00
Tempat letak kereta : RM 2.00

Dibuka pada :
6.00 petang hingga 11.30 malam
1 Disember sehingga 1 Januari setiap hujung tahun
(tarikhnya kadang-kadang dilanjutkan sehingga seminggu mengikut keadaan)

JOM PI PESTA PULAU PINANG!!

Jelajah > Muzium Perang

Assalam

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk menyambung catatan Siri Penjelajahan di Pulau Mutiara. Al-kisahnya semasa musim peperiksaan yang lalu, sy berpeluang menjejakkan kaki ke Muzium Perang Pulau Pinang. Sekian lama dirancang, asyik bertangguh sahaja. Akhirnya, seusai menduduki kertas peperiksaan yang pertama (masih ada baki tiga kertas lagi ketika ini, huhu), sy dan suami membuat keputusan serta-merta untuk pergi ke sini selepas menikmati hidangan tengahari.Sedikit sejarah tentang Kubu Tentera di atas bukit ini :

Muzium ini terletak di selatan-timur Pulau Pinang. Ia adalah sebuah kubu perkasa tentera yang dibina pada tahun 1930-an oleh pihak British untuk melindungi pulau dari pihak musuh. Dibina dalam kawasan seluas 20 ekar tanah, ia adalah sebuah kubu bersepadu yang terletak di atas Bukit Batu Maung.

Kubu pemerhati

Kawasan muzium yang sangat luas

Welcome!!

Jurutera Diraja British dan tenaga kerja yang terdiri daripada pekerja tempatan telah meletupkan dan menggali bukit untuk mewujudkan sebuah kubu dengan terowong tentera bawah tanah, pusat perisikan dan logistik, dewan, pejabat, ruang pengudaraan, kawasan menembak, kuarters, rumah memasak dan rumah sakit.

Terowong 1
(Tidak punya keberanian untuk masuk, haha)

Kawasan menembak

Locker simpanan peluru

Menara tinjau

Terowong 2
(Oh, kami memberanikan diri untuk masuk dengan diiringi oleh pemandu pelancong dan beberapa orang pelawat yang lain. Tetapi, kami tidak pergi jauh dan kemudian berpatah balik, haha. Rupa-rupanya, terdapat terowong ketiga yang lebih kecil, sempit dan gelap di dalam terowong ini dan sesungguhnya kami tidak mempunyai keberanian untuk melaluinya, huhu)

Antara aktiviti yang disediakan selain melawat sekitar muzium adalah seperti pengembaraan mistik di waktu malam, merentas hutan dan parit, melalui terowong sepanjang 100 kaki, perkhemahan, paint ball, team building, war games dan lain-lain.

Paint ball


Menjelajahi sekitar Muzium Perang atau lebih tepat sebuah kubu pertahanan tentera pastinya membuatkan para pengunjung akan terkenang kembali mengenai kisah pertempuran, sejarah peristiwa dan detik-detik penting dalam Malaya semasa Perang Dunia Ke-II serta kehidupan askar British di kubu terbesar yang masih terpelihara.Selepas puas menjelajahi kawasan kubu yang memenatkan lagi mendebarkan, para pengunjung boleh berehat di kawasan tempat duduk yang disediakan sambil menikmati keindahan alam semulajadi dan menyedut udara yang segar.

Peace (",)

Pesanan pihak penaja :
1. Jangan ambil sebarang benda selain gambar
2. Jangan tinggalkan sebarang benda selain tapak kaki
3. Dilarang membawa haiwan peliharaan, radio dan basikal ke dalam muzium
4. Dilarang merokok
5. Sentiasa berjalan mengikut laluan pejalan kaki yang disediakan
6. Pakai baju bewarna cerah
7. Pakai kasut yang selesa (sy pakai heels 2 inci pun sudah terasa sengal & lenguh)
8. Bawa bersama insect repellent, buku nota dan pen (sy tak bawa pun)

Waktu melawat :
Dibuka setiap hari
(9.00 pagi - 6.00 petang)

Tiket masuk  (warganegara) :
Dewasa - RM 20.00
Kanak-kanak - RM 10.00
Bukan warganegara - ada caj tambahan
Kamera - caj RM 2.00 (huhu)

Sama ada anda adalah pelawat dari luar negara atau penduduk tempatan, mungkin anda akan menemui sesuatu yang dapat menarik minat anda : Sejarah, budaya, peralatan tentera, artifak dan peninggalan sejarah atau keindahan kubu semata-mata.

Selamat datang ke alam pertempuran!

Peace! No war!
p/s :
Boleh google gambar Muzium Perang Pulau Pinang untuk melihat dengan lebih jelas suasana di dalam muzium. Juga boleh baca catatan tentang Muzium Perang di blog ini.

Pada pendapat sy, kanak-kanak amat tidak digalakkan untuk mengunjungi muzium ini atas beberapa sebab yang difikirkan relevan seperti kawasan muzium yang sangat luas dan berbukit akan menyebabkan kanak-kanak cepat letih, terdapat beberapa replika patung yang agak menyeramkan serta kawasan tinggalan perang di dalam hutan yang tidak sesuai untuk kanak-kanak (sebab itu sy hanya pergi berdua bersama suami).

Tuesday, 5 February 2013

Walimah Fadzliana

Assalam

Masih dalam mood bercuti semester. Agak lama juga menyepikan diri dari Teratak Khairynns.

Alhamdulillah, cuti baru-baru ini sy berkesempatan pulang ke teratak bonda. Sempat juga menghadiri walimah seorang saudara di Puchong.

Malas untuk bercerita panjang, sekadar potret kenangan untuk masa hadapan.

Menunggu ketibaan pengantin

Madihah yang masih mahu berdukung ^^

Model cilik mama~

Mak su & Mak uda~

Puteri kesayangan~

Upss, satu sahaja gambar pengantin...


SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT FADZLIANA & ASHRAF

SEMOGA MAHLIGAI YANG DIBINA KEKAL BERKEKALAN SEHINGGA KE SYURGA

Total Pageviews