Friday, 8 February 2013

Jelajah > Muzium Perang

Assalam

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk menyambung catatan Siri Penjelajahan di Pulau Mutiara. Al-kisahnya semasa musim peperiksaan yang lalu, sy berpeluang menjejakkan kaki ke Muzium Perang Pulau Pinang. Sekian lama dirancang, asyik bertangguh sahaja. Akhirnya, seusai menduduki kertas peperiksaan yang pertama (masih ada baki tiga kertas lagi ketika ini, huhu), sy dan suami membuat keputusan serta-merta untuk pergi ke sini selepas menikmati hidangan tengahari.Sedikit sejarah tentang Kubu Tentera di atas bukit ini :

Muzium ini terletak di selatan-timur Pulau Pinang. Ia adalah sebuah kubu perkasa tentera yang dibina pada tahun 1930-an oleh pihak British untuk melindungi pulau dari pihak musuh. Dibina dalam kawasan seluas 20 ekar tanah, ia adalah sebuah kubu bersepadu yang terletak di atas Bukit Batu Maung.

Kubu pemerhati

Kawasan muzium yang sangat luas

Welcome!!

Jurutera Diraja British dan tenaga kerja yang terdiri daripada pekerja tempatan telah meletupkan dan menggali bukit untuk mewujudkan sebuah kubu dengan terowong tentera bawah tanah, pusat perisikan dan logistik, dewan, pejabat, ruang pengudaraan, kawasan menembak, kuarters, rumah memasak dan rumah sakit.

Terowong 1
(Tidak punya keberanian untuk masuk, haha)

Kawasan menembak

Locker simpanan peluru

Menara tinjau

Terowong 2
(Oh, kami memberanikan diri untuk masuk dengan diiringi oleh pemandu pelancong dan beberapa orang pelawat yang lain. Tetapi, kami tidak pergi jauh dan kemudian berpatah balik, haha. Rupa-rupanya, terdapat terowong ketiga yang lebih kecil, sempit dan gelap di dalam terowong ini dan sesungguhnya kami tidak mempunyai keberanian untuk melaluinya, huhu)

Antara aktiviti yang disediakan selain melawat sekitar muzium adalah seperti pengembaraan mistik di waktu malam, merentas hutan dan parit, melalui terowong sepanjang 100 kaki, perkhemahan, paint ball, team building, war games dan lain-lain.

Paint ball


Menjelajahi sekitar Muzium Perang atau lebih tepat sebuah kubu pertahanan tentera pastinya membuatkan para pengunjung akan terkenang kembali mengenai kisah pertempuran, sejarah peristiwa dan detik-detik penting dalam Malaya semasa Perang Dunia Ke-II serta kehidupan askar British di kubu terbesar yang masih terpelihara.Selepas puas menjelajahi kawasan kubu yang memenatkan lagi mendebarkan, para pengunjung boleh berehat di kawasan tempat duduk yang disediakan sambil menikmati keindahan alam semulajadi dan menyedut udara yang segar.

Peace (",)

Pesanan pihak penaja :
1. Jangan ambil sebarang benda selain gambar
2. Jangan tinggalkan sebarang benda selain tapak kaki
3. Dilarang membawa haiwan peliharaan, radio dan basikal ke dalam muzium
4. Dilarang merokok
5. Sentiasa berjalan mengikut laluan pejalan kaki yang disediakan
6. Pakai baju bewarna cerah
7. Pakai kasut yang selesa (sy pakai heels 2 inci pun sudah terasa sengal & lenguh)
8. Bawa bersama insect repellent, buku nota dan pen (sy tak bawa pun)

Waktu melawat :
Dibuka setiap hari
(9.00 pagi - 6.00 petang)

Tiket masuk  (warganegara) :
Dewasa - RM 20.00
Kanak-kanak - RM 10.00
Bukan warganegara - ada caj tambahan
Kamera - caj RM 2.00 (huhu)

Sama ada anda adalah pelawat dari luar negara atau penduduk tempatan, mungkin anda akan menemui sesuatu yang dapat menarik minat anda : Sejarah, budaya, peralatan tentera, artifak dan peninggalan sejarah atau keindahan kubu semata-mata.

Selamat datang ke alam pertempuran!

Peace! No war!
p/s :
Boleh google gambar Muzium Perang Pulau Pinang untuk melihat dengan lebih jelas suasana di dalam muzium. Juga boleh baca catatan tentang Muzium Perang di blog ini.

Pada pendapat sy, kanak-kanak amat tidak digalakkan untuk mengunjungi muzium ini atas beberapa sebab yang difikirkan relevan seperti kawasan muzium yang sangat luas dan berbukit akan menyebabkan kanak-kanak cepat letih, terdapat beberapa replika patung yang agak menyeramkan serta kawasan tinggalan perang di dalam hutan yang tidak sesuai untuk kanak-kanak (sebab itu sy hanya pergi berdua bersama suami).

No comments:

Total Pageviews