Wednesday, 24 October 2012

PRAKTIKUM II

Assalam

Mode : Baru selesai membuat presentation pagi tadi, terasa ingin berehat sebentar walaupun masih banyak assignment yang menunggu~

Ok, hari ini sy ingin bercerita tentang Praktikum II. Sebenarnya ia cerita lama, tetapi baru nak update~

Alkisahnya, tahun kedua di USM ialah sesi pembelajaran tanpa cuti panjang. Usai menjalani Semester 3, sudah ada Praktikum I yang menunggu. Habis sahaja Semester 4, Praktikum II pula menanti.

Dan, sy telah menjalani Praktikum II di Pusat Aktiviti Kanak-kanak (PAKK) Ayer Hitam, Pulau Pinang selama tujuh minggu.

Sepintas lalu~
PAKK adalah sebuah perkhidmatan perlindungan bagi kategori kanak-kanak di bawah JKM. Penubuhan PAKK merupakan satu usaha yang menyeluruh, lebih sistematik dan berkesan dalam usaha mencegah kes penganiayaan dan pengabaian kanak-kanak.

Objektif penubuhan PAKK adalah untuk menganjurkan program dan perkhidmatan sokongan bercorak pencegahan dan perlindungan terutama bagi kanak-kanak yang dianiaya oleh keluarga mereka.

PAKK berperanan sebagai tempat perlindungan untuk pelbagai peringkat umur kanak-kanak. Ia juga berperanan sebagai pusat advokasi, pusat sumber, pusat pembelajaran, pusat intervensi krisis, pusat sosial, sukan dan rekreasi.

Pengalaman di PAKK:
Untuk makluman, kanak-kanak yang hadir ke sini bukanlah mangsa penganiayaan keluarga, tetapi mereka menjadikan PAKK sebagai pusat pembelajaran dan pusat sosial untuk mengisi lapang dengan menjalankan aktiviti yang berfaedah.

Sehari sebelum melapor diri, sy bersama sahabat seperjuangan (Amalina) sudah pun menjalankan operasi menjejaki PAKK Kg. Melayu. Pada minggu-minggu pertama, tidak banyak aktiviti yang boleh dilakukan kerana bangunan PAKK masih dalam proses pengecatan semula. Kehadiran kanak-kanak di sini juga kurang memberangsangkan mungkin kerana tidak mempunyai aktiviti yang dapat menarik minat mereka.

Justeru, kami telah menganjurkan Program Hari Sukaneka Kanak-kanak untuk menarik kembali minat kanak-kanak dan kepercayaan ibu bapa terhadap kewujudan PAKK.

 


Menghitung minggu-minggu seterusnya, kehadiran kanak-kanak mula meningkat dan mereka semakin seronok menjalankan aktiviti di sini. Antara aktiviti yang telah kami lakukan bersama ialah melukis, mewarna, membaca buku cerita, membuat kerja sekolah, susun puzzle, bermain teka silangkata, bermain congkak dan carom, mencari kata tersembunyi, belajar nasyid dan mengaji Al-Quran. Antara kenangan manis ialah sy dipanggil 'kakak' walaupun ada di antara mereka seusia dengan Madihah - sangat terasa muda! =)


Walaupun bulan Ramadhan mula menjengah pada pertengahan praktikum, namun aktiviti tetap diteruskan untuk memberikan yang terbaik buat kanak-kanak di sini. Alhamdulillah, mereka tetap bersemangat untuk hadir ke PAKK.

Sepanjang menjalani praktikum, kami bukan sahaja beraktiviti dengan kanak-kanak tetapi turut sama dalam program-program komuniti setempat seperti Perjumpaan Mingguan Woman Institution, Majlis Pelancaran Mengecat Semula, Majlis Penyampaian Bantuan dan Majlis Berbuka Puasa.
 

Menjejaki hari-hari terakhir di sini, tidak dinafikan perasaan sayu untuk meninggalkan anak-anak kecil yang sudah semakin akrab sangat terkesan di hati. Namun, hubungan itu tidak berakhir setakat di situ sahaja. Kami telah kembali lagi untuk Majlis Sambutan Hari Raya. Terubat sedikit kerinduan di hati dan seronok melihat kegembiraan mereka.

Walaupun kami telah kembali semula ke USM untuk menyambung sesi pembelajaran baru, kami difahamkan mereka masih meneruskan aktiviti yang telah kami jalankan dahulu. Alhamdulillah.

Terima kasih sahabat^^

Total Pageviews